maanantai 4. marraskuuta 2013

Valotusaika eli kameran suljinaika 

Valotusaika on käytännössä se aika, kuinka kauan valoa päästetään kameran kennolle. Lyhyellä valotusajalla valoa tulee kameran kennolle vähemmän, pitkällä valotusajalla taas valoa päästetään kameran kennolle pidemmän aikaa. Nopean liikkeen pysäyttämiseen kuvassa vaaditaan nopeampia valotusaikoja ja pitkiä valotusaikoja tarvitaan, kun valoa on vähän.
Valoisalla säällä voi kuvata monia erilaisia kohteita pitkän valotusajan kanssa. Esimerkiksi otin veden. Vasemman puoleisessa kuvassa on käytetty lyhyttä valotusaikaa, jonka ansiosta kuva on terävämpi. Kun taas oikealla puolella on käytetty pitempää valotusaikaa, jonka ansiosta vedestä on saatu pehmeämmän näköistä. 
Käytettäessä pitkää valotusaikaa on tärkeää, että kamera on asetettu tukevalle alustalle. Tukeva alusta vaikuttaa paljon kuvan laatuun.  Tarvittaessa voi käyttää myös esim 2 sekunnin itselaukaisinta, jotta kamera ei tärähdä ottaessa kuvaa. Esim. Vasemmalla kuva otettu vapaalla kädellä, jolloin kuva on tärähtänyt ja valoisuus väärentynyt käden liikkeen takia. Oikealla kamera on asetettu alustalle ja kuvaa ottaessa on käytetty itselaukaisinta, jonka ansiosta kuva on tarkempi ja valo on saatu taltioitua selkeämmin. 
Täysin pimeällä saa esille parhaiten pelkän valon ja valon lähimmän ympäristön. Päivän valossa tai hämärässä ympäristö tulee helposti esiin. Etenkin ulkona kuvatessa. Sisätiloissa on helpompi saada kuvia jossa on vain valo. 
Valolla on helppo leikitellä kunhan on tarpeeksi pimeää ja hyvä kohde. Esim pimeänä syksyn yönä on helppo kuvata valon kanssa erilaisia kuvioita. Esim tulen kanssa on helppo leikitellä. Valolla piirtämiseen tarvitaan siis tarpeeksi pimeä ympäristö, valonlähde ja sopivan pitkä valotusaika. Kameran säädöt. M- Valotusajan esivalinta. Kokeilemalla itse eri valotusaikoja ja ISO-arvoja löytää kohteelle sopivat arvot. Muita asetuksia ei välttämättä tarvitse säädellä, mutta jälleen kokeilemalla löytää ja oppii parhaat asetukset. 
Palautetta postauksesta saa laittaa. Onko jotain kysymyksiä? täydennettävää? Lisää tälläsiä? yms mitä vain kommentteja ja ajatuksia otan vastaan! 

14 kommenttia:

  1. tosi ihana blogi hei ja hullun ihanat kuvat! jään todellaki seuraamaa :) itekin oon valokuvaaja ja leikkiny just tosi paljon tolla valotusajalla :)

    http://washed-out-dream.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  2. Heei tää oli tosi hyödyllinen postaus! Opin uutta :) Ja juu lisää vaan tälläisiä :)

    VastaaPoista
  3. "Valoisalla säällä voi kuvata monia erilaisia kohteita pitkän valotusajan kanssa."
    Tätä tarkentaisin vähän. Valoisalla säällä voi kuvata suht pitkillä valotusajoilla mikäli aukon saa tarpeeksi pieneksi siten ettei kuva valotu liikaa. Esimerkiksi omassa suosikkiobjektiivissani pienin aukko on f/16, joten se ei aina riitä valoisalla säällä, vaan tarvitsisi harmaasuotimia. Lisäksi silloin kuva on kauttaaltaan terävä, joten jos aukkoa haluaa pitää vähänkin isompana niin suotimet tulee tarpeeseen. :)

    VastaaPoista
  4. kiva postaus! omistan järkkärin mut en sen enempää ymmärrä jostain ammattilaisten termeist ja muista miten niitä oikeeesti ees käytetään et saa hyviä kuvia, joten tää oli just hyvä ! ymmärränki jopa jotain :---D

    http://angelicawithlove.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  5. hitsi :D just julkaisin omaan blogiini postauksen valokuvauksen perusteista ja tulin sitten lueskelemaan listani blogeja niin eiköhän joku toinenkin ollut tehnyt samantyylistä postausta :::D Ootko kuinka kauan kuvaillu? Ja saanko udella kamerasi merkkiä? :3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oon aina tykänny kuvailla enemmän ja vähemmän kun kameran olen hyppysiini saanut. Mutta tällä hetkellä vuoden ajan olen kuvaillut enemmän kun sain ensimmäisen "kunnollisen" kameran. Canon Eos 1100D multa siis löytyy. Lisäksi löytyy muutama makrolisäosa... ja kunnollinen kameranjalusta. Opettelen koko ajan lisää ja olen aatellu hankkia uusia objektiiveja heti kun vaan on ylimääräistä rahaa :)

      Poista
  6. Tosi hieno postaus! Ja hyödyllinen :)

    ♥:lla whenyourheartbeats.blogspot.fi

    VastaaPoista
  7. Tää oli tosi kiva postaus ja upeita kuvia :) Lisää tällasia!

    VastaaPoista
  8. Tää on tosi hyödyllinen ja kiinnostava postaus! mitä kameraa käytät? Kattelin sun muitakin postauksia ja bloggaat tosi kivasti! Käy ihmeessä myöa kurkkaamassa mun valokuvaus-blogiin :) http://ainovain.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  9. Nii ja haastan sut :D Käy kattoo mun blogista (www.believeurdreams.blogspot.com)

    VastaaPoista
  10. meiti on niin käsi meitin järkkärin kans, että tästä postauksesta oli kyl hyötyä. nice !

    VastaaPoista
  11. Ihan vinkkinä vaan että kannattaa muistaa myös aukon vaikuttavan valotukseen. :) Tuossa kun sanoit ettei muita asetuksia kun suljinaikaa ja ISO-arvoa tarvitse säätää niin kyllä tarvitsee.

    Myös ihan utelias kysymys, kun kerta osaat kuvata ja kuvaatkin hyvin, miksi blogin sivupalkissa on kuvia muualta kuin omiasi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Palkissa olevat kuvat joko liittyvät minuun tai kuvaavat ajatuksiani

      Poista